L298-L298N Motor Sürücü Nedir ve Kullanımı
Genelde Arduino projelerinde kullanılan L298 motor sürücüsünü nasıl çalıştığını ve özelliklerini merak ediyor iseniz, yazımızı okumalısınız. Detaylar yazımızda!
Arduino artık okullarda ve bir çok amatör programcının yardımına koşan bir geliştirme kartı olmuş durumda bir çok projede kullanımı çok kolay ve sadece bir kişi ile bile çok profesyonel projelerin yapılmasına olanak sağlıyor. Bu yazımızda Arduino projelerinde en çok kullanılan özellik ile motor olan ve fazla amper gücü isteyen projelerde L298 motor sürücüsü kullanmak mümkün, fiyatı da yaklaşık olarak 10 tl ve civarında satılmakta.
Özelliklerine geldiğimizde öncelik ile 2 Amper gibi güzel bir güç sağlıyor ve motorlar veya yüksek güç isteyen elemanlarda kolaylık ile ek bir güç kaynağı ek güç gerektiren elemanlara güç sağlaya biliyor ve Arduino bu güç gereksinimi karşısında zorlanmıyor. L298 hem normal motorları hemde step motorlar kolaylık ile sürmekte fakat eğer kullandığınız motor 2 Amper den fazla güç istiyor ise L298 kullanmak mantıklı değil ısınıp yanacaktır. L298 motor sürücü fiyat performans ürünü diye biliriz, diğer yandan tercih edilmemesi nedeni ise biraz fazla büyük ve ağırlığından ötürü tercih edilmeye biliyor. Ama alan ve ağırlık konusunda bir sorununuz yok ise kesinlik ile almanız gereken motor sürücü L298 veya L298N dir.
L298 Motor sürücüsü Özellikleri: Birbirinden tamamen bağımsız olarak iki ayrı motoru kontrol edebilir. Kanal başına 2 Amper akım vermektedir. Üzerinde montaj halinde regülatörü vardır. Yüksek ısı ve kısa devre koruması vardır. Motor dönüş yönüne göre yanan ledler (ışıklar) vardır. Kart üzerinde dahili soğutucu bulunmaktadır. Akım okuma (current sense) pinleri dışta durmaktadır.
- Boyutları: 57 mm X 43 mm
- Ağırlık: 32 Gram
- Pin Bağlantıları Şu şekildedir.
- ENA: Sol motor kanalını aktif etme pini
- ENB: Sağ motor kanalını aktif etme pini
- IN1: Sol motor 1. girişi
- IN2: Sol motor 2. girişi
- IN3: Sağ motor 1. girişi
- IN4: Sağ motor 2. girişi
- OUT1: Sol motor 1. çıkışı
- OUT2: Sol motor 2. çıkışı
- OUT3: Sağ motor 1. çıkışı
- OUT4: Sağ motor 2. çıkışı
- GND: Toprak bağlantısı
- VS: Besleme voltaj girişi (4.8 Volt – 46 Volt )
- VSS: Kart besleme girişi (6 Volt – 12 Volt)
Çok merak ettiğim bir elemandı sizin sayenizde her şeyi öğrendim ve ödevimi yaptım, sayenizde ödevim den tam puan aldım.
süper bir anlatım olmuş
Bu konu bana ödev verildi ve çok araştırdım fakat sizin kadar iyi bilgi veren yer olmadı sayenizde ödevimden tam puan aldım.
Ödev konumdu sayenizde yaptım.
süper yazı
pandemi sürecinve evden ödevleri yapmak çok zor oluyor sayenizde bir ödevimi daha yaptım, baykafein ailesine sonsuz teşekkürler 😀
Değerli yorumunuz için biz teşekkür ederiz.
Çok faydalı bir elektronik eleman ve ayrıca çok iyi bir yazı.
Bu konu sayesin de diğer yorum yapanlar, arkadaşlar gibi bende vize ödevimi yaptım, çoooooook teşekkür ederim.
Motor sürücüyle güzel işler çıkarttım bilgiler için teşekkürler
çok faydalı bir elemandır kendileri
Güzel bir yazı
Bu kadar detaylı ve açıklayıcı bir yazı başka yer de yok 😀
Bu eleman çok kullanıyor mu acaba?
Evet Ezgi hanım çok kullanılan bir modüldür.
Ödev veren öğretmenin konuyu sizden almış galiba bire bir aynı şeyler yazıyor, sayenizde hepsini yaptım 😀
L298n motor sürücüde motorların hızını kontrol etmek için in1 ve in2 pinlerini direk pwm pinlerine bağlayıp analog çıkış verdiğimizde ayarlayabiliyoruz. peki ena pini hız kontrolü için kullanılıyor arada ki fark nedir?
Bu devre oldukça karışık bence