Bağlantısız haberleşme (UDP)
IP, bilgisayarlar arasındaki iletişimi sağlamak için bağlantısız haberleşme protokolüdür. Bilgisayarların haberleşmesinde bir haberleşme hattı kullanılmaz. IP ile veriler bağımsız paketlere ayrılır ve internet aracılığıyla gönderilir. Paketlerin hedefe gönderilmesinden IP sorumludur.
Bağlantılı haberleşme (TCP)
- Verilere sıra numarası eklenir.
- Veriler parçalara bölünerek gönderilir.
- Kaybolan veri tekrar gönderilir, verinin ulaşıp ulaşılmadığı kontrol edilir.
- Akış kontrolü bulunur.
Bağlantılı ve bağlantısız haberleşmenin arasındaki farklar;
- Bağlantısız haberleşmede, verinin ulaşıp ulaşılmadığı kontrol edilmez.
- Bağlantısız haberleşmede, Verilere sıra numarası eklenmez.
- Bağlantısız haberleşmede, Kaybolan veri tekrar gönderilmez.
- Bağlantılı haberleşme, bağlantısız haberleşmeye göre daha yavaş çalışır, bunun sebebi verinin ulaşıp ulaşılmadığının kontrol edilmesidir.
- Bağlantısız haberleşme, bağlantılı haberleşmeye göre daha az güvenlidir.
İki veya daha fazla bilgisayarın birbiriyle haberleşmesi için belirli protokollere ihtiyaç vardır. TCP/IP, günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP protokol yığınına (TCP/IP stack) gömülü, İnternette veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü temsil eder; Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol (IP).
İki veya daha fazla bilgisayar, birbirleriyle iletişim kurmak için protokollere ihtiyaç duyar. TCP , en yaygın olarak kullanılan protokoldür. Veri aktarımı için kullanılan 2 protokol, TCP ve IP’dir.
TCP/IP modeli
- Ağ arayüzü
- İnternet
- Taşıma
- Uygulama
TCP protokolünde, verilen önce paketlere ayrılır ve paketlenerek gönderilir. Alıcı taraf bu paketleri açar ve veriyi elde eder. OSI modelindeki 7 katmana karşılık bu modelde 4 katman bulunur.
TCP modelinin uygulama katmanında veriyi göndermek isteyen uygulama ve veri biçimi bulunup gönderilecek verinin türüne göre farklı protokoller çalışır. Örneğin bir sunucuya dosya aktarmak için FTP (Varsayılan 21 port) protokolü kullanılır.
UDP Modeli
UDP, TCP/IP protokollerinden birisidir. Veriler bağlantı kurulmadan yani bağlantısız biçimde gönderilir. Geniş alan ağlarında görüntü ve ses aktarımı gibi işlemler için bu protokol kullanılır. UDP, TCP‘e göre daha hızlı çalıştığı için ses ve görüntü aktarımı için tercih edilmekte fakat bu protokol verinin ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmediği için kayıplar yaşandığında, kayıp paketleri tekrar göndermemektedir. Paket ulaşımının garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse; internet üzerinden canlı yayın yapan bir kişi, UDP protokolünü kullanır. Görüntü kalitesinin bozulması, sesin ve görüntünün geç gitmesi UDP protokolünün çalışmasından kaynaklıdır, kayıp paketler tekrar gönderilmediği için bu tür sorunlar yaşanmaktadır. TCP, anlık görüntü ve ses gönderimi için yeterli hızda olmadığı için genellikle UDP tercih edilmektedir.
TCP paketinin karşı tarafa gönderilmesi için bölünmesi gerekir. MSS, paketin sahip olabileceği boyutu belirtir. Ağlarda, paketlerin kayıpsız gönderilmesi, paketlerin kayıp olsa bile tekrar gönderilmesi TCP ile mümkündür. HTTP/S, SMTP,SSH,FTP gibi protokollerinin veri gönderimi TCP ile yapılır.
TCP Bağlantısı nasıl gerçekleşir ?
İki ağda A ve B Bilgisayarları bulunuyor. Bu bilgisayarlar birbirleriyle TCP ile bağlanmak istediğinde;
- A Bilgisayarı, B Bilgisayarına TCP SYN mesajı gönderir.
- B bilgisayarı bu mesajı alır ve A bilgisayarına TCP SYN+ACK mesajı gönderir.
- A Bilgisayarı bu mesajı alır ve B bilgisayarına TCP ACK mesajı gönderir.
- B Bilgisayarı TCP bağlantısının kurulduğuna dair mesaj alır.
TCP bağlantısı kurulduktan sonra A Bilgisayarı, B Bilgisayarına paketler göndermeye başlar. B Bilgisayarı aldığı paketlerden sonra bir süre bekler ve en düzgün aldığı paketi A bilgisayarına bildirir. Veri gönderimi sırasında paket kaybı yaşanırsa, kayıp paket tekrar gönderilir.
A Makinesi ve B Makinesi arasında bir TCP bağlantısı kurulmak isteniyor. A Makinesi, B Makinesine TCP SYN mesajı gönderiyor. B makinesi mesajı alıyor ve A makinesine TCP SYN mesajını iletiyor. A Makinesi bağlantının kurulduğunu B makinesine bildiriyor ve iki bilgisayar arasındaki bağlantı kurulmuş oluyor ve A makinesinden B Makinesine paketler gönderiliyor.
😀 😀 iyi yazı
Güzel bir anlatım, açıklayıcı olmuş 😀
Neden böyle bir alt yapı var tahmin etmiş değilim ??
Böyle bir anlatım yapan başka bir site yok süper 🙂 🙂 🙂
Düşündürücü bir yazı 🙁
😀
Merak ettiğim bir konu idi güzel bir anlatım
iyi bir anlatım teşekkürler
Güzel bir yazı olmuş
Böyle bir yazı yazmak nereden aklınıza geldi? Güzel bir anlatım olmuş.
Güzel bir anlatım
Çok merak edilen bir konu idi güzel anlatım teşekkürler
Güzel bir yazı
Öğretici bir anlatım